Mountain Biking - Lucruri interesante!!!

Ciclismul montan sau mountain biking este o forma de ciclism practicata in afara drumurilor amenajate,pe teren accidentat,drumuri forestiere sau chiar stanci.Aceasta activitate este si un mijloc de a admira peisajele montane superbe.Bicileta folosita trebuie sa fie una speciala - mountain bicycle BMT sau all terrain bicycle ATB - creata sa reziste conditiilor off-road si sa poata depasi obstacole ca busteni si bolovani.



Majoritatea ciclistilor prefera traseele montane,parcurse in excursii.Din aceasta cauza,practicarea acestui sport presupune cunoasterea biciletei si a aspectelor legate de mecanica,pentru a nu risca sa ramai izolat pe munte.Este de preferat organizarea unor drumetii cu un grup de prieteni,pentru a face fata mai usor eventualelor probleme.



Ciclismul montan se imparte in patru categorii - cross country,downhill,freeride si trials/street riding,fiecare avand grade diferite de periculozitate si folosind echipamente diverse.

In Romania se pot organiza trasee peste tot in muntii Carpati,iar cea mai cunoscuta competitie de mountain biking este Dorna Xtrem de la Vatra Dornei,care in august 2008 a ajuns la editia a treia.


Echipament

Bicicletele mountain bike difera de cele obisnuite prin faptul ca au un cadru mai mic si mai rezistent,cauciucurile sint mai butucanoase,jantele sunt mai rezistente,gama de viteze este mai mare,ghidonul are mai multe pozitii,exista suspensii fie la roata din fata,fie la ambele roti.
Bicicletele sunt echipate cu discuri de franare asemanatoare cu cele de la masini.




Aceste biciclete se clasifica in patru categorii,in functie de suspensie"
-Fully rigid - Cadru cu furca rigida,fara suspensie
-Hardtail - Cadru cu furca de suspensie pe fata si fara suspensie pe spate.
-Soft trai - Cadru cu o cantitate mica de suspensie pe spate,,activata prin flexarea cadrului si nu de pivoti.
-Dual sau full susoension - Furca de suspensie pe fata si suspensie pe spate ce permite rotii din spate sa se miste pe pivoti.

pedalele bicicletei variaza de la platforme simple la cele care au dispozitiv de prindere mecanica cu o talpa speciala folosita de biciclist.Pedalele cu caputa pentru picior nu prea sunt folosite,deoarece in caz de accidentare piciorul se desprinde mai greu.

Castile ofera protectie capului si sunt obligatorii.Acestea pot avea si protectie pentru fata.

ochelarii sunt aproape la fel ca si cei folositi in ciclismul obisnuit si protejeaza de pietrisul de pe traseu.Lentilele pot avea filtru,in functie de vreme - innorata,insorita.

Manusile sunt mai rezistene si au adesea aparatori pentru articualtiile degetelor.

Papucii trebuie sa fie comfortabili si rezistenti la terenul dur.

Hidratarea este foarte importanta,fiecare ciclsit trebuie sa aiba cel puti o sticla de apa,sau chiar pungi cu apa,pentru drumetiile mai lungi.

Ghidonul poate fi dotat cu sistem GPS,folosit pentru vizionarea traseului si monitorizarea progresului.

Unelte si piese de schimb pentru repararea bicicletei.Din trusa nu trebuie sa lipseasca camera de rezerva,pompa,un set de petice si lipici,cabluri de schimbator si de frana de rezerca,fant de rezerva,spinte si suruburi de diferite tipuri ,spray lubrifiant,vaselina.

Armura de protectie a corpului,asemanatoare cu cea folosita la motociclete - genunchiere,cotiere,vesta de protectie,pantaloni scurti captusiti.Echipamentul se foloseste mai ales la Downhill,adica ciclismul pe traseu de coborare.



Daca plecati in excursii pe munte luati in considerare echipamentul pentru vreme calda,rece si ploioasa.Nu uitati sa luati sac de dormit si cort usor,alimente rezistente la temperaturi de vara,ustensile pentru gatit si mancat,lanterna cu baterii si becuri de rezerva,harta cu traseul,busola,trusa de igiena personala si trusa medicala.